Mobila betalningar i Sverige

Tack vare samverkan från Sveriges Riksbank och storbankerna Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank har människor i Sverige möjlighet att skicka pengar till varandra med mobiltelefonen. Detta sker på direkten, man behöver inte vänta på pengarna som vid en traditionell banköverföring. Dessutom så behöver man inte veta den andra personens bankkontonummer utan det är personens mobilnummer som är själva adressen eller kontot som man skickar pengarna till. Denna lösning påminner om Accumulates lösning och vision.

Swish marknadspenetration har varit helt enastående då de har över 7,86 miljoner privatanvändare. I princip så har varje myndig person med ett mobilabonnemang även ett Swish konto. Enligt PTS så fanns det 14,43 miljoner mobilabonnemang totalt i Sverige, fördelat på 16 mobiloperatörer enligt jämförelsesajten Abonnemang.se. Av dem hade 11,58 använt 4G (LTE). När det kommer till mobilt bredband, det vill säga endast data så fanns det 1,49 miljoner abonnemang enligt rapporten från PTS som heter Svensk telekommarknad 2021. Detta påvisar en hel del vilken uppskattad och användar tjänst Swish har blivit.

Nya och billiga betalningsmetoder såsom Swish förändrar konsumtionsbeteende samt medför en stor samhällsnytta. Just att betalningarna är gratis för privatpersoner samt tjänsten har ett väldigt enkelt gränssnitt, har bidragit till den stora användarskaran. Tjänsten är så populär att “swisha” har blivit ett nyord för “att föra över pengar”. Denna framgång har dock gjort att flera utländska företag har dragit sig föra att lansera sina tjänster på den svenska marknaden. Amerikanska PayPal är ett sådant företag som inte alls har haft samma framgång i Sverige som i andra länder i Europa, exempelvis Tyskland.

Det finns dock närliggande betalningsmetoder som har visat sig framgångsrika på den svenska marknaden. Trustly:s har en lösning, den är dock inte mobil. Den används också främst i vissa nischade användningsområden, deras största segment är för att skicka pengar för spela på nätet. Bolaget försöker dock att även få privatpersoner att använda deras tjänst för att betala för ehandelsköp och även resor.

 

Svenska marknaden domineras av Swish som ensam aktör